Dierentips & Nieuws
Winter en kou tips voor dieren
In het winterseizoen zijn sneeuw, koud en guur weer elementen waar we met onze
huisdieren
even wat rekening mee zullen moeten houden. In deze sectie vindt u een aantal tips per diersoort om dit heerlijke seizoen goed door te komen.
Honden
Sneeuw eten
Veel honden houden van sneeuwpret. Het eten van sneeuwballen en eten van sneeuw zelf is echter niet zo gezond. De koude sneeuw kan namelijk maag- en darmklachten, zoals diarree, veroorzaken.
Sneeuwklonten onder de poten
Bij honden met veel beharing tussen de teentjes kunnen zich onder de poten sneeuwklonten ophopen. Op zich niet heel schadelijk, maar ze moeten er dan vanaf smelten of u kunt ze kapot knijpen. Dit kan voorkomen worden om bij sneeuw de haren onder de teentjes kort te knippen, eventueel kan een trimster dat doen.
Pekel
Wanneer er gestrooid wordt met pekel, kan deze pekel irritatie van de voetzooltjes en tussentenen veroorzaken. Dit kan voorkomen worden door de voetzooltjes in te smeren met vaseline. Ook wanneer de zooltjes reeds geïrriteerd zijn, kan vaseline erger voorkomen.
Voorkom ook zeker dat uw hond de pekel onder de voetzooltjes weglikt, dit kan zorgen voor een ongezond hoge zoutinname.
IJs
Pas vanzelfsprekend op met te dun ijs. Mocht uw hond te water raken, dan ligt het gevaar van onderkoeling op de loer. Gaat u in zo'n geval direct naar huis en droog uw hond goed. Geef de hond daarna wat extra isolatie door af te dekken met bijv. droge dekens. Actieve verwarming met een föhn, kruiken, verwarming of openhaard is zeer af te raden!
Net zoals bij mensen levert glad ijs jaarlijks een groot aantal gevallen van verstuikingen, blauwe plekken en zelfs botbreuken. Voorzichtigheid geboden dus. Glad ijs kan bovendien een enorme overbelasting zijn voor gewrichten met artrose. Liever laat u uw hond met artrose dus niet op het ijs.
Hondenschoentjes
De problemen aan de pootjes door sneeuw en pekel, maar ook het gevaar van uitglijden op glad ijs kan ook op een andere manier voorkomen worden. De hoog kwalitatieve hondenschoenen van Ruffwear zijn bij uitstek geschikt en gemaakt voor extreme omstandigheden. Na een korte wenperiode worden ze probleemloos gedragen.
Vrieskou en regen
De combinatie van kou en regen is niet zo'n hele fijne. Een natte vacht isoleert een stuk minder goed. Houd u dus rekening met het gevaar van afkoeling en maak de wandeling dan niet te lang.
Bij vrieskou kan het verstandig zijn om oude honden, kleine honden en honden met een dunne vacht te beschermen met een dek of hondenjasje.
Veel eigenaren van honden met artrose ervaren verergering van de klachten bij kou. Extra verwarming van honden met een dek of hondenjas houdt de gewrichten warmer.
Antivries
Antivries, dat bijv. tijdens temperaturen onder nul bij de auto gebruikt wordt, is erg aantrekkelijk voor honden. Antivries bevat ethyleenglycol en is extreem giftig voor honden (en katten), ook in kleine hoeveelheden. Waarschuwt u direct uw dierenarts wanneer u het vermoeden heeft dat uw hond antivries gedronken heeft. Na opname kunt u verschijnselen zien als sloomheid, veel drinken, veel plassen en ongecoördineerd lopen.
Katten
Een binnenkat heeft vanzelfsprekend weinig last van winterse weersomstandigheden. Ook een buitenkat red zich over het algemeen prima. Toch een paar tips..
Drinken
Veel katten drinken het hele jaar door buiten. Houd u er rekening dat door bevriezing de kat minder "bronnen" heeft om uit te drinken en zal meer binnen drinken. Zorgt u ervoor dat u tijdens vriesperiodes altijd onbeperkt vers en schoon drinkwater in huis heeft staan.
Kattenbak
Veel katten zijn in de wintermaanden een stuk meer binnen. Daardoor kan het zijn dat de kattenbak sneller vol is. Het kan zelfs zo zijn dat de kat daardoor in huis gaat plassen! Houd u er dus rekening mee dat u de kattenbak wat vaker schoon moet maken.
Kattenluik
Controleert u voor het begin van de winter even goed het functioneren van uw kattenluik zodat de kat altijd probleemloos naar binnen kan.
Warme auto
Een warme auto is tijdens vrieskou een geliefde plek voor katten om onder te gaan slapen. Controleert u even bij vertrek of er geen kat onder ligt.
Winterslaapplaats
Slaapt uw kat ook in de winter buiten of in de schuur, dan doet u er verstandig aan om even te checken of de plaats tocht- en vochtvrij is. Plaats eventueel een extra deken voor wat extra warmte.
Konijnen
Konijnen kunnen ook in de winter prima buiten gehouden worden. De dikkere wintervacht bied over het algemeen uitstekende bescherming tegen de kou.
Huisvesting
Ook bij vrieskou kunnen konijnen prima in een buitenhok. Zorgt u wel voor goede beschutting door extra veel stro in het hok te leggen. Verder is het nodig, het hok te plaatsen op een plek die vrij is van wind, tocht en regen. Zeker noorderwind kan erg koud zijn. Eventueel kan het (nacht)hok extra bedekt worden met noppenfolie voor isolatie en bescherming tegen wind. Dek niet het hele hok af, ventilatie is belangrijk!
Zeker in koude periodes is het verstandig om het hok regelmatiger schoon te maken en van droge bodembedekking te voorzien.
Eten en drinken
Controleer tijdens vrieskou tweemaal daags of de drinkbakjes niet bevroren zijn. Drinkflesjes zijn in deze periode eigenlijk ongeschikt, de drinktuitjes bevriezen veel te snel en kunnen zorgen voor uitdroging.
Extra bijvoeren is in de winter niet nodig, maar zorg in ieder geval voor goede kwalitatieve voeding en geef eventueel wat extra hooi.
Naar binnen
Een konijn met een wintervacht tijdens vrieskou naar binnen halen is niet verstandig. De warme wintervacht is veel te warm voor binnentemperaturen. Eventueel kunt u wel het hok in bijvoorbeeld de schuur plaatsen. Daarnaast is het niet verstandig een konijn met een wintervacht regelmatig naar binnen te halen; zij kunnen slecht tegen onregelmatige temperatuurswisselingen.