Trimsalon MiauwBlaf Apeldoorn
Het welzijn van uw huisdier staat voorop!!!
Welkom TrimtechniekenHuisdierenTarievenFotos1Foto'sOpeningstijdenGastenboekContactDisclaimerSiteMap
Knippen
Effileren
Scheren
Strippen
Ontwollen
Plukken

De plukvacht is een bijzondere vorm binnen de vachtstucturen. Honden die vroeger zwaar werk deden in de jacht hadden deze bijzondere haarstuctuur nodig als bescherming. De harde haren van de bovenlaag beschermde de hond tegen weersinvloeden, zowel zon als regen. En het beschermde de hond tegen het struikgewas en in nauwe ruimten ondergronds, tijdens de jacht. De onderwol diende als isolatie. Vroeger konden de honden zichzelf voorzien in de vacht verzorging door het werk wat ze dagelijks deden. Doordat ze door dichte bosjes en struiken liepen schuurde de dode, losse vacht er af.

De honden van tegenwoordig werken over het algemeen niet of nauwlijks meer, de leefomstandigheden zijn sterk veranderd. Zo ook de vacht zelf. De vachten zijn in de loop van de jaren dikker en voller geworden. Ze hebben nu hulp nodig bij het verwijderen van de losse haren. Dit noemen we plukken of trimmen. Het verschil tussen bijvoorbeeld een vacht van een Golden retriever en een ruwharige hond is dat de bovenlaag van de vacht van een retriever het hele jaar verhaart en de onderwol gaat twee keer per jaar in de rui (intensieve verharing). Bij de ruwhaar is dit anders. De ruwe bovenlaag gaat in de rui, maar valt niet uit. De onderwol verhaart het hele jaar een beetje door. De dode haren moeten we dus verwijderen. Dit kunnen we doen met verschillende technieken. Met de vingers, met gebruik van duimpjes of vingercondooms en eventueel krijt. Of met een bot trimmesje. Die kan je als verlenging van je vinger gebruiken om een plukje vast te pakken en mag nooit scherp zijn! Anders beschadig je de haren. Als trimmer pluk je de hond dus plukje voor plukje in model. Soms doet men dit twee keer per jaar ”op de onderwol”. Dan hou je een pluizig zacht hondje over. Maar steeds vaker wil men de hond graag ruw houden, want dan is ‘ie toch op zijn mooist! En altijd beschermd tegen het weer. Als je de ruwhaar iedere drie maand plukt creeer je een zogenaamde stripvacht. Dan hou je altijd een laagje ruwhaar over dit is de nieuwe laag die de volgende trimbeurt geplukt word. Zo blijft de hond altijd mooi ruig.

Gaat men een plukhond scheren dan blijft het oude haar in het haarzakje zitten. De groeipunt is erafgeknipt/geschoren, waardoor de kiem in het haarzakje een seintje krijgt dat het haar nog niet de goede lengte heeft waardoor het weer wil gaan groeien. Maar omdat het eigenlijk dood haar is wat is ingekort krijgt het ook niet meer voldoende voeding. Waardoor een dun soort wolhaar zich gaat ontwikkelen. Er zit ook minder pigment in waardoor de kleur ook fletser wordt. Deze honden hebben een zachte wollige vacht die niet mooi glanst.

Of een hond er mooi uitziet is altijd een kwestie van smaak en daar valt niet over te twisten.

Maar of de hond er last van krijgt is wel heel belangrijk. Het dode haar wat in de haar zakjes zit gaat jeuken en de hond begint zich te krabben. Is hij opdat moment helemaal kort geschoren dan zal hij zichzelf gaan beschadigen omdat er geen beschermende vacht meer opzit.

De laatste paar jaar ga je steeds meer honden zien met huidproblemen daar is slecht trimmen ook een "klein " onderdeel van maar welke de eigenaar een groot deel in eigen hand heeft.

Zorg dat u goed geïnformeerd wordt en denk zelf ook goed na. Laat niet het goedkoopste tellen, want ook hier is goedkoop duurkoop!! (Een hond scheren gaat nogal wat sneller dan helemaal met de hand plukken)

Het duurt ongeveer 2 jaar voor een geschoren vacht zich weer herstelt heeft, dat zijn ca. 4 grote plukbeurten. Het is dus gemakkelijker een vacht te verprutsen dan te herstellen.

Het is dus ook belangrijk om een vacht goed te kunnen herkennen. Ook nadat hij verprutst is.

De eerste keer kan eventueel al als de hond 3 maand is.  Maar het is geen probleem als de hond met 6 of 7 maand de eerste plukbeurt krijgt.

Plukhonden zijn:

Cairn Terrier
Ruwharige Teckel
Ruwharige Jack Russel Terrier
Border Terrier
West Highland White Terrier
Cesky Fousek
In principe alle ruwharige honden